Որքա՞ն մթերք է արտադրվում Վրաստանում
Վրաստանի Ազգային վիճակագրական ծառայության տվյալներով՝ անցած տարի Վրաստանում պարենային անվտանգության երաշխիք հանդիսացող ինքնաբավության մակարդակը նվազել է գրեթե բոլոր պարենային ապրանքների համար, սակայն որոշ պրոդուկտների դեպքում արտադրական աճ է արձանագրվել:
Տեղական ցորենի արտադրությունը 2023 թվականին նախորդ տարվա համեմատ 157 հազար տոննայից նվազել է մինչև 147 հազար տոննա: Ելնելով այն հանգամանքից, որ այս ապրանքի սպառումը կազմում է 559 հազար տոննա, այս ապրանքի ինքնաբավության մակարդակը կազմում է ընդամենը 22%:
Նույն վիճակագրության համաձայն՝ կարտոֆիլի արտադրությունը 199 հազար տոննայից նվազել ու հասել է 197 տոննայի, իսկ սպառումը կազմում է 186 հազար տոննա: Այսպիսով, ինքնաբավության մակարդակը կազմում է 87%:
Չնայած խաղողի ինքնաբավության մակարդակը բավականին բարձր է և անցյալ տարի 201%-ից հասել է 236%-ի, սակայն դրա արտադրությունը նվազել է: Ըստ վիճակագրության՝ 2023-ին հանրապետությունում արտադրվել է 221 հազար տոննա արտադրանք, 2022-ին՝ 287 հազար տոննա: Այս ապրանքի սպառումը կազմում է ընդամենը 70 հազար տոննա, իսկ 128 հազարը՝ արտահանվում:
Աճել է նաև բանջարեղենի տեղական արտադրությունը: Մասնավորապես, 2023 թվականին արտադրվել է 142 տոննա արտադրանք՝ 2022-ի 129 հազար տոննայի դիմաց: Սակայն սպառումը 191 հազար տոննայից հասել է 213 հազար տոննայի, հետևաբար ինքնաբավության մակարդակը մնացել է 52%-ի վրա: Սա վերջին տարիների ամենացածր ցուցանիշն է:
Աճել է նաև մսի արտադրությունը: 2023-ին արտադրվել է 78.7 հազար տոննա միս, 2022 թվականին՝ 74.6 հազար տոննա: Սպառումը կազմում է 168.1 հազար տոննա, ինչի արդյունքում ինքնաբավության մակարդակը կազմում է 47%: Սակայն այստեղ պետք է նշել, որ աճել է միայն խոզի և թռչնամսի արտադրությունը, իսկ խոշոր եղջերավորների և գառան մսի արտադրությունը՝ նվազել:
Կաթի և կաթնամթերքի արտադրությունը 565 հազար տոննայից հասել է 584 հազար տոննայի: Սակայն սննդամթերքի սպառումը 715 հազար տոննայից հասել է 756 հազար տոննայի, մինչդեռ ինքնաբավության ցուցանիշը 77%-ից անկել է մինչև 75%:
Ինչ վերաբերում է ձվի արտադրությանն, ապա այն 655 միլիոնից նվազել է 653 միլիոնի: Այստեղ սպառումը կազմում է 649 միլիոն միավոր: Ինքնաբավության մակարդակը 96%-ից իջել է 93%-ի: