ՀԱՅԱՍՏԱՆՈՒՄ ՏԱՐԵԿԱՆ ԱՐՏԱԴՐՎՈՒՄ Է 3000-3500 ՏՈՆՆԱ ՁՈՒԿ, ԻՆՉԸ ԿԱՐԵԼԻ Է ԱՎԵԼԱՑՆԵԼ ՄՈՏ 5 ԱՆԳԱՄ
Հայաստանում ներկայում գործում են ձկնաբուծական մանր, միջին եւ խոշոր շուրջ 250 տնտեսություններ, որոնք տարեկան արտադրում եւ իրացնում են 3000-3500 հազար տոննա հիմնականում իշխան, թառափ եւ կարպ ձկնատեսակներ: Սակայն հնարավորություն կա արտադրել տարեկան ավելի քան 150 հազար տոննա ձուկ, որը մեծ պահանջարկ ունի եւ լայնորեն սպառվում է արտերկրում: Դա տարեկան 1,5-2 մլրդ դրամի օգուտ կբերի Հայաստանին: Դրա համար անհրաժեշտ է ոլորտում բարձր տեխնոլոգիաների կիրառել, ձկնամթերքի արտահանում-իրացումը նորմալ հիմքերի վրա դնել: Այսօր այս մասին լրագրողներին ասաց ՀՀ ձկնաբույծների միության նախագահ Արկադի Գեւորգյանը:
Ըստ Ա.Գեւորգյանի, արդի հիմնախնդիրը Ռուսաստանի Դաշնության եւ եվրոպական երկրներում կայուն, հիմնական շուկաների ձեռք բերելն ու ճյուղը պետական մակարդակով զարգացնելն է: Անհրաժեշտ է ձկնաբուծարաններին կից ստեղծել նաեւ սննդի անվտանգությունն ախտորոշող լաբորատորիաներ, ինչպես նաեւ ընդունող, վերամշակող, արտահանող կազմակերպություններ: Ոլորտը զարգացնելու, կանոնակարգելու նպատակով պետք է ստեղծել մասնագետ վաճառողներով համապատասխան վաճառակետեր` օպտիմալ կապ ստեղծելով վարչական համապատասխան մարմինների հետ:
Խորհրդային տարիներին Հայաստանի ձկնաբուծարաններում տարեկան աճեցվել է 8 հազար տոննա կարպ, նույնքան սիգ եւ 4 հազար տոննա իշխան, որոնք լայնորեն սպառվել են հատկապես Ռուսաստանում: Այսօր արտադրվող 3500 տոննա ձկնատեսակներից զոոնոզ հիվանդությունների (թռչնագրիպ, խոզերի աֆրիկյան ժանտախտ եւ խոզի գրիպ) տարածման հետ կապված արտահանվում է ընդամենը 5-7 տոկոսը: Նշված հիվանդությունների նվազելուց հետո այդ ծավալները մի քանի անգամ կավելանան: