ՀԱՅԱՍՏԱՆՈՒՄ ՎԵՐԱՄՇԱԿՎՈՒՄ Է ԱՐՏԱԴՐՎՈՂ ԿԱԹԻ 60%-Ը
Հանրապետությունում արտադրվող կաթի մոտ 60 տոկոսը վերամշակվում է, իսկ կաթի իրացման տարեկան միջին գինը 110-115 դրամ է: Կաթից արտադրվող հիմնական մթերքը պանիրն է: Հանրապետություն ներմուծվում է խտացված կաթ, յոգուրտ, պանիր, պաստերիզացված կաթ, կարագ եւ կաթի փոշի:
Երեկ` հունիսի 16-ին, Գյումրիում Շիրակի մրցունակության կենտրոնի նախաձեռնությամբ տեղի ունեցած «Կաթ Ֆորում» կոնֆերանսին` նվիրված հանրապետությում կաթի վերամշակման, իրացման խնդիրներին, նշվել է, որ այս տարվա հունվարի 1-ի դրությամբ հանրապետությունում կովերի գլխաքանակը մոտ 284 հազար է, արտադրվող կաթի ծավալները նույն ժամանակահատվածի դրությամբ կազմում են 662 հազար տոննա, որից 622 հազար տոննան` կովի կաթ: Ըստ մասնագետների, սակայն, կովերի կաթնատվության մակարդակը մնում է բավականին ցածր` կապված այստեղ պահվող ցեղատեսակների եւ թերսնուցման հետ:
Համաձայն ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարության տվյալների` ներկայում կովերի տարեկան միջին կաթնատվությունը Հայաստանում մոտ 1900 լիտր է: Ոլորտի մասնագետները դրական են համարում այն հանգամանքը, որ Հայաստանում ֆերմերները չեն օգտագործում ոչ բնական կերեր եւ հավելումներ` կովի կաթնատվությունը բարձրացնելու համար: