ՃԳՆԱԺԱՄ – ԽՈՐՈՎԱԾԻ ՎԱՃԱՌՔՆԵՐԸ ՆՎԱԶԵԼ ԵՆ 50%-ՈՎ
«Բիզնես 24»-ի կողմից իրականացված ուսումնասիրության արդյունքներով` Հայաստանում ռեստորանային բիզնեսում խորովածի և հայկական այլ ավանդական մսային ուտեստների իրացման ծավալները նվազել են շուրջ 50 տոկոսով: Կրճատման ավելի փոքր ցուցանիշ է գրանցվել Երևանի թոնրատներում: Ինչպես «Բիզնես 24»-ին տեղեկացրեց «Կարաս» թոնրատների ցանցի տնօրեն Տիգրան Յուզբաշյանը, իրենց կողմից պատրաստվող խորովածի և այլ մսային ուտեստների վաճառքի ծավալները վերջին ամիսներին կրճատվել են միայն 20-25 տոկոսով:
«Բիզնես 24»-ի կողմից իրականացված վերլուծության արդյունքում նաև պարզ է դարձել, որ ֆինանսատնտեսական ճգնաժամով պայմանավորված` Հայաստանում մսամթերքի սպառման ծավալները նվազել են 10-15 տոկոսով: Տեղական խոզի մսի վաճառքի ծավալները նույնն են մնացել, նվազումը հիմնականում վերաբերում է ներմուծված խոզի մսի վաճառքի ծավալներին:
Այս տարի շուրջ 2 տոկոսով ավելացել է տավարի թարմ մսի վաճառքի գինը, որի 1 կգ. արժեքը միջին 1700-2500 դրամ է: Ի հակառակ դրա` խոզի մսի վաճառքի գինը նախորդ տարվա համեմատ նվազել է շուրջ 35 տոկոսով: Եթե 2008 թ-ին 1 կգ խոզի մսի միջին արժեքը 2900 դրամ էր, այս տարի այն կազմում է միջին 2100 դրամ:
Վերջին շրջանում խոզի գրիպ` A H1N1 վիրուսի հետ կապված խոզի մսի իրացման ծավալների կտրուկ նվազում Հայաստանում չի նկատվում, որոշակիորեն նվազել են միայն ներմուծվող խոզի մսի վաճառքի ծավալները: