Մինչ Ամանոր ընկած ժամանակահատվածում տավարի մսի գինը Հայաստանում կաճի 6-8%-ով: Միևնույն ժամանակ, հունվարին կանխատեսվում է կտրուկ թանկացում: Այս տեղեկությունը «Բիզնես 24»-ին տրամադրեց «Կարաս» թոնրատների ցանցի հիմնադիր տնօրեն Տիգրան Յուզբաշյանը:
Ներկայացված տվյալների համաձայն, Հայաստանում տավարի մսի գինը աճում է ամեն օր. վերջին շաբաթվա ընթացքում այն ավելացել է ևս 5%-ով: Սա պայմանավորված է խոշոր գյուղացիական տնտեսություններում տիրող օլիգոպոլիկ իրավիճակով: Մոտ երկու տասնյակ ֆերմերային խոշոր տնտեսություններ կարողանում են գին թելադրել տավարի մսի շուկայում` հաճախ ստեղծելով արհեստական դեֆիցիտ: Հիշեցնենք, որ ներկա պահին տավարի մսի գինը տատանվում է 2500-2700 դրամի միջակայքում: Յուզբաշյանը նշեց, որ տավարի մսի շարունակական թանկացման պատճառով հանրապետությունում նկատվում է հավի մսի պահանջարկի աճ` հիմնականում ներմուծվող:
Ինչ վերաբերում է Հայաստանում խոզի մսի գնին, ապա այն վերջին ժամանակահատվածում ընկել է 10-15%-ով, ինչը պայմանավորված է խոզի ժանտախտ հիվանդության տարածմամբ: Մեծ քանակությամբ անասուններ մորթվեցին, որպեսզի կանխվի վարակի տարածումը Հայաստանում: Տ. Յուզբաշյանի խոսքերով, եթե այժմ նկատվում է պահանջարկի անկում, ապա Նոր տարվա նախօրերին և հունվար ամսին կգրանցվի խոզի մսի պահանջարկի կտրուկ աճ, որը կպայմանավորվի առաջացած դեֆիցիտով: «Անցյալում եղել են դեպքեր, երբ հունվարին գրանցվել է խոզի մսի գնի 30%-ոց աճ: Կարծում եմ, այս տարի կարող ենք ակնկալել նմանատիպ իրավիճակ», – պարզաբանեց Յուզբաշյանը: Ներկայում խոզի մսի գինը տատանվում է 2000-2200 դրամի միջակայքում:
Անդրադառնալով Հայաստանում գառան մսի գնի կտրուկ տատանումներին` Տ. Յուզբաշյանը նշեց, որ այն պայմանավորված է արտահանման պետական թույլատվությամբ, դրան հաջորդող արգելքով և երկրորդ թույլատվությամբ: Այժմ մեկ կիլոգրամ գառան մսի արժեքն է 3000-3300 դրամ, իսկ ապագայում նույնպես գառան մսի գինը կախված կլինի պետության կողմից ընդունվող որոշումներից:
Ի դեպ, արտասահմանում հետաքրքրված են ոչ միայն գառան, այլ նաև տավարի մսով: Մի շարք արտասահմանյան ընկերություններ պատրաստ են արտահանման նպատակով մեծ քանակությամբ տավարի միս գնել: Սակայն, եթե Հայաստանում գառան մսի փոքր պահանջարկը թույլ է տալիս որոշ քանակությամբ արտահանում իրականացնել, ապա տավարի մսի դեպքում իրավիճակն այլ է: Այս պահի դրությամբ մեր գյուղացիական տնտեսությունները ի վիճակի են արտադրել այնքան տավարի միս, որքան որ սպառում է հանրապետությունը, և տավարի մսի արտահանման դեպքում երկրում կառաջանա սուր դեֆիցիտ:
Տ. Յուզբաշյանը համոզված է, որ արտասահմանում տավարի մսի պահանջարկը շարունական բնույթ է կրում, և պետությունը ամեն դեպքում չպետք է կորցնի այս հնարավորությունը ու պետք է խթանի խոշոր եղջերավոր անասունների գլխաքանակի աճը: «Կարողանալով ճիշտ կազմակերպել տավարի մսի արտահանումը, պետությունը կարող է զգալի ավելացնել երկրի արտահանման ծավալները, և ամենակարևորը լուրջ ֆինանսական հոսք ապահովել դեպի գյուղատնտեսության ոլորտ», – նշեց Տ. Յուզբաշյանը: