ՃԳՆԱԺԱՄ. «ՄԱՍԻՍ ՏՈԲԱԿՈ»-Ի ԱՐՏԱԴՐԱՆՔԻ ԱՐՏԱՀԱՆՈՒՄԸ ԿՐՃԱՏՎԵԼ Է
Այս տարվա առաջին 9 ամիսներին «Մասիս տոբակո» ընկերությունն արտահանել է, ընդհանուր առմամբ, 30 հազար 968 արկղ (500 տուփ տարողությամբ) ծխախոտ` 3 միլիոն 408 հազար 632 դոլար արժողությամբ: Պատրաստի արտադրանքն արտահանվում է ԱՄՆ, Ռուսաստան, Շվեդիա, Վրաստան, Աբխազիա, Իրաք, Թուրքմենստան, Չինաստան, Աֆղանստան, Զամբիա, Իսրայել: Ծխախոտահումք արտահանվում է Իտալիա, Մոլդովա, Նիդեռլանդներ, Վրաաստան, Եգիպտոս, Բելգիա:
Այսօր այս մասին ՀՀ նախագահի` Արարատի մարզ կատարած այցելուջթյան ժամանակ լրագրողներին տեղեկացրեց ընկերության նախագահ Հրանտ Վարդանյանը, եթե նախորդ տարվա նույն ժամանակահատվածում, օրինակ, ԱՄՆ եւ Ռուսաստան արտահանվել է համապատասխանաբար 16 հազար 925 եւ 5 հազար 972 արկղ, ապա այս տարի ծավալները կրճատվել են` հասնելով 11 հազար 556 (ԱՄՆ), 5 հազար 600 (Ռուսաստան) արկղի:
«Ով աշխատում է, ճգնաժամը նրա վրա շատ քիչ կազդի». սա Հ.Վարդանյանի աշխատանքային բանաձեւն է: Նա միաժամանակ նաեւ համոզված է, որ սննդի արդյունաբերության վրա ճգնաժամը շատ քիչ է ազդել: Հրուշակեղենի իր ղեկավարած ընկերության արտադրությունը եւս չի տուժել: Դա, ըստ նրա, մրցակցությանը պատրաստ լինելու արդյունք է:
Հայ-թուրքական սահմանի բացումը նրա գնահատում է որպես նոր շուկաների ստեղծման հնարավորություն: Նա չի մտահոգվում, թե Թուրքիայից տարբեր տեսակի ապրանքների ներմուծումը որոշակի դժվարությունների առաջ կկանգնեցնի հայ տնտեսվարող սուբյեկտներին: Ըստ նրա` անորակ սննդամթերք ներկրվում է նաեւ այլ երկրներից: «Ուկրաինայից անորակ եւ կոնֆետ է ներկրվում, եւ սիգարետ, որ նախկին Խորհրդային Միության տարածքում են արտադրվում, եւ երկար տարիներ մեզ փորձում են շուկայում թուլացնել, սակայն ոչինչ չի ստացվում: Թուրքիայի մոտ էլ չի ստացվի: Դա մեծ շուկա է, ոչ զարգացած տնտեսությամբ»,-նկատեց նա:
«Մասիս տոբակո» ընկերությունը սեզոնին աշխատանքով է ապահովում շուրջ 900 մարդու, որոնցից 520-ը մշտական աշխատողներ են:
Ընկերությունը նոր տեխնոլոգիաների ներդրման շնորհիվ 2001թ-ից կիրառում է ծխախոտի տերեւի չորացման կրակային եղանակը, որի արդյունքում գյուղացին ազատվում է ծխախոտի շարի, չորացման եւ հակավորման աշխատանքներց, ինչը բավականին ծախսատար, աշխատատար եւ ժամանակատար գործ է: Այս մեթոդի կիրառման ժամանակ մեկ հեկտարի մշակության աշխատանքները կազմակերպելու համար պահանջվում է 7-8 մարդ: Տարիների փորձը ցույց է տվել, որ կախված հողակլիմայական պայմաններից, մշակության տեխնոլոգիայից Վիրրջինիա բուսաբանական տեսակի ծխախոտի մեկ հեկտարի բերքատվությունը տատանվում է 20-30 տոննայի սահմաններում: Հաշվի առնելով բերքատվության նշված ցուցանիշները` գյուղացու եկամուտը մեկ հեկտար մշակելու դեպքում կազմում է 760 հազարից 1 միլիոն 200 հազար դրամ: